Trije Antoni

Pridelovanja vina v družini Lavrenčič, sega daleč nazaj v zgodovino. Po pripovedovanju prednikov, so se z vinarstvom in kletarstvom ukvarjali že približno 150 let nazaj. Živi dokaz, ki ga hranimo še danes, so lesena vrata starega lesenega soda, z vgravirano letnico izdelave, v letu 1913. Zgodba se prične v Vrhpolju, na domačiji družine Lavrenčič, ko se je začel Anton Lavrenčič (Bojanov praded) ukvarjati s pridelovanjem vin v velikih lesenih sodih. Začel je s sortami Rebule, Pinele in Malvazije, predvsem za domačo uporabo.

Količine, ki jih je Anton Lavrenčič I proizvedel so bile majhne, a vendar dovolj velike in dobre, da so k pridelovanju vina in kletarstvu privabile njegovega sina Antona Lavrenčiča II. Anton Lavrenčič II je tovrstno delo sprejel odprtih rok, obenem pa povečal površine in tako obdeloval do 10.000 vinskih trt. Poleg tega pa je skupaj z družino cepil trsne cepljenke (pridelek je znašal približno 5000 cepljenk letno), katere so kasneje prodajal po vsej Sloveniji.

Zgodba se je nadaljevala v drugi polovici 20. stoletja, ko je bil zaradi zgodnje smrti svojega očeta, delo na kmetiji primoran prevzeti Anton Lavrenčič III (Bojanov oče). Družinsko tradicijo pridelovanja vina na domačiji je sprejel z velikim veseljem, ter še razširil zmogljivosti, na 13.000 vinskih trt, z dvema novima vrstama, Zelen in Merlot. Prav njegov Merlot je bil eden izmed prvih v Vipavski dolini. In tako se je tradicija nadaljevala skozi leta dela in izkušenj, dokler ni bogate zapuščine treh Antonov prevzel Bojan Lavrenčič in pričel graditi povsem novo zgodbo, zgodbo snovano na dediščini in temeljih svojih prednikov.

Slika: Družina Lavrenčič okrog leta 1950. Na sliki sta dva od treh Antonov. Oče (drugi mož z otrokom iz leve proti) in najmlajši od treh Antonov (prvi iz desne proti levi).

Leto 2013

Bila je tradicija, znanje ter strast do vina. Manjkala je le blagovna znamka. Zatorej smo se odločili ustvariti znamko, ki bo na globalnem trgu vin predstavljena in prepoznana kot znamka, ki stoji za zelo kvalitetnimi in visoko cenjenimi vini. Začeli smo v letu 2013. Odločitev je bila družinska in je vključevala celotno družino (tri hčere ter Klaro in Bojana). Verjamemo v znanje in delo ter ob enem verjamemo, da so prav te dve stvari najpomembnejši na poti do uspeha. Kot pravi teorija empirističnega filozofa in političnega misleca Johna Locka – “človek se rodi kot tabula rasa” (nepopisan list) je tudi naša znamka nova in prazna ter pripravljena da začne pisati zgodovino.

Pet. Beseda, ki asociira na številko, na številko, ki je dnevno neštetokrat uporabljena po celem svetu. Mi pa smo številki pet pripisali povsem drugačen pomen. Številka predstavlja nekaj dovršenega, nekaj odličnega, ki v koheziji z vrtnicami tvori čudovito, dopolnjeno celoto.

Pet vrtnic simbolizira pet članov družine Lavrenčič. Dve vrtnici na vrhu kot Bojan (oče) in Klara (mati). Vrtnici na levi in desni strani sta namenjeni dvem sestram (najmlajši in najstarejši). In zadnja, vrtnica na spodnjji strani predstavlja tretjo, sredinsko hčerko. Vrtnice so urejene v kronološkem zaporedju po letnicah rojstva vsakega družinskega člana od najstarejšega do najmlajšega v smeri urinega kazalca. Začetnica v sredini grba stoji za priimek Lavrenčič, pečat z močno strukturo, ki se vije okoli vrtnic (družinski člani), pa simbolizira bogato družinsko tradicijo, ki nas povezuje.

Mi predstavljamo naš grb in naš grb predstavlja nas.